Paarden kunnen uit verschillende bronnen energie halen, niet alleen om te presteren maar natuurlijk ook om ervoor te zorgen dat het paard gezond blijft en zijn lichaamsfuncties goed functioneren.

Hoe de energie vrijkomt, snel of langzaam, verschilt per energiebron. De belangrijkste energiebron voor het paard zijn vezels o.a. uit ruwvoer zoals hooi, voordroog, gras en luzerne. In de dikke darm worden vezels omgezet in vluchtige vetzuren waar ze worden opgenomen en omgezet kunnen worden in langzaam vrijkomende energie of worden opgeslagen als reserve (vet). De energie uit vezels komt langzaam vrij, in tegenstelling tot suiker en zetmeel. Suiker en zetmeel worden in de dunne darm omgezet in glucose, wat snel wordt opgenomen door het lichaam als energie. Deze energie komt niet langzaam vrij, maar in een korte piek. Een paar uur na zo’n piek kan je paard zelfs een dip in zijn energielevel krijgen!

Vet, uit bijvoorbeeld lijnzaadolie, is net als vezels een bron van langzaam vrijkomende energie. Vet wordt in de dunne darm omgezet in glycerol en vervolgens als energie door het lichaam opgenomen. Omdat vet meer calorieën levert dan de andere energiebronnen is het verstandig om wel op te letten met het toevoegen van vet (olie) bij paarden die te dik zijn. Vet is een veilige energiebron voor paarden met stofwisselingsproblemen zoals insulineresistentie.

In tegenstelling tot reguliere sportmuesli heeft Vitalbix Active+ een hoog vet- en vezelgehalte (8,5 en 22%) en levert voornamelijk langzaam vrijkomende energie. Energie waarvan je paard niet druk of nerveus wordt, maar er juist voor zorgt dat je paard voldoende energie heeft om een continue prestatie te leveren!. Vitalbix Active+ zorgt voor een verminderde productie en een snellere afvoer van melkzuur en voorkomt spierstijfheid. Dankzij het lage zetmeel- en suikergehalte helpt Vitalbix Active+ tevens maagzweren en koliek te voorkomen. Het resultaat: een ontspannen en soepel paard dat gezonde prestaties levert!