BESTEL NU!
Voeradvies Vitalbix Daily Complete (dosering per dag)
Geen arbeid 50 gram per 100 kg lichaamsgewicht 250 gram (paard 500 kg)
Lichte arbeid 60 gram per 100 kg lichaamsgewicht 300 gram (paard 500 kg)
Matige arbeid 70 gram per 100 kg lichaamsgewicht 350 gram (paard 500 kg)
Zware arbeid 80 gram per 100 kg lichaamsgewicht 400 gram (paard 500 kg)
Zeer zware arbeid 90 gram per 100 kg lichaamsgewicht 450 gram (paard 500 kg)

Heeft je paard de afgelopen tijd weinig aanvullend voer gehad (geen of minder dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)? Dan heeft je paard mogelijk tekorten qua vitaminen en mineralen opgelopen. Om deze tekorten aan te vullen adviseren we je om je paard de eerste 8 weken een hogere dosering Vitalbix Daily Complete te voeren. De benodigde dosering is afhankelijk van de algemene gezondheid van je paard en de gevraagde arbeid. Is er een tekort geconstateerd middels bloedonderzoek door de dierenarts? Dan kan het nuttig zijn om (tijdelijk) een supplement bij te voeren. E-mail de uitslag van de bloedtest naar ons via info@vitalbix.com voor een voeradvies op maat.

Mis je wat power tijdens het rijden en wil je extra energie bijvoeren? Vul Vitalbix Daily Complete dan aan met Vitalbix Active+ vezelrijke sportmuesli. Vitalbix Active+ bevat ook de Vitalbix Daily Complete vitaminen en mineralenbrokjes (24%). Voer je 0,5 kg Vitalbix Active+ bij dan voer je daarmee 120 gram Vitalbix Daily Complete brokjes. Deze 120 gram kun je van de normale dosering Vitalbix Daily Complete aftrekken. Voer je normaal gesproken 350 gram Vitalbix Daily Complete per dag dan voer je bij de combinatie 230 gram Vitalbix Daily Complete plus 500 gram Active+ per dag.

Klik hier meer informatie over Vitalbix Active+.

Vitalbix Daily Complete heeft een zeer laag zetmeel-en suikergehalte (totaal 5,7%), heeft geen negatief effect op de pH in maag en kan veilig worden gevoerd aan paarden met een gevoelige maag. Meng ca. 1 voerschep Vitalbix Pure Lucerne+ door de Vitalbix Daily Complete brokjes heen voor extra vezels. De luzerne stimuleert het kauwen en de speekselproductie en heeft een bufferende werking op de pH in de maag. Ter ondersteuning van de maag en darmen kun je dagelijks 1-2 porties Vitalbix NutriMash graanvrije slobber bijvoeren. Om het verteringsstelsel van je paard gezond te houden is het belangrijk dat je paard een constante beschikking heeft over ruwvoer. Zorg ervoor dat je paard niet te lang zonder ruwvoer staat (bij voorkeur niet meer dan 4 uur).

Dankzij de lage energiewaarde en de lage voergift is Vitalbix Daily Complete zeer geschikt voor paarden met (aanleg voor) overgewicht. Houd wanneer je paard beperkt ruwvoer krijgt een iets hogere dosering Vitalbix Daily Complete aan, ca. 10-30 gram per 100 kg lichaamsgewicht meer dan het standaard voeradvies (bij 500 kg paard ca. 50-150 gram per dag extra).

Voer je paard bij voorkeur hooi / voordroog van een goede kwaliteit maar met een lage energiewaarde. Je kunt een deel van het hooi vervangen door graszaadhooi of stro. Voer hiervan max. 2 kg per dag (paard 500 kg) om koliek te voorkomen.

Beperk het aantal uren weidegang. Vers gras heeft een hoge energiewaarde en past daardoor niet (in beperkte mate) in een afvalrantsoen. Beperk de voeropname per uur bij weidegang met behulp van een graasmasker en voer het hooi in een slowfeeder.

Voer ca. 1,2% van het lichaamsgewicht aan droge stof (minimum is 1%). Voor een paard van 500 kg is dat 6 kg droge stof. Van hooi voer je ca. 7 kg en van voordroogkuil ca. 9 kg per dag. Wanneer je paard weer op een gezond gewicht is kun je het ruwvoer langzaam weer verhogen naar 1,5-1,7%.

Doordat je paard minder ruwvoer krijgt loopt hij het risico op een tekort aan eiwitten in het rantsoen. Een tekort aan eiwitten leidt tot spierverlies in plaats van vetverlies. Vervang 0,5-2 kg hooi door Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra eiwitten (aminozuren) om spierverlies te voorkomen.

Let op: een paard mag maximaal 1% van zijn streefgewicht per week afvallen. Bij een streefgewicht van 500 kg mag je paard per week maximaal 5 kg afvallen. In de praktijk gaat het meestal wat langzamer. Dit betekent dat je voor het afvallen van paarden echt maanden de tijd moet nemen.

De basis van een gezond gewicht is voldoende ruwvoer, hooi / voordroog / vers gras van goede kwaliteit. Zorg ervoor dat je paard onbeperkt toegang heeft tot ruwvoer, voorkom periodes zonder ruwvoer. In veel gevallen is de oorzaak van ondergewicht onvoldoende ruwvoer.

Krijgt je paard onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit en komt hij nog steeds niet aan? Laat je paard dan door een dierenarts onderzoeken om gezondheidsproblemen zoals een wormbesmetting, vitaminen- en mineralentekorten, maagzweren, een beperkte darmwerking, een schimmel in de darmen of een beperkte lever- of nierfunctie etc. uit te sluiten.

Teveel zetmeel en suikers in het rantsoen kunnen de darmflora van je paard verstoren. Dit zorgt voor een verminderde opname van voedingsstoffen uit het voer. Een aanpassing van het rantsoen kan in dit geval voor verbetering zorgen. Beperk voeding met een hoog zetmeel- en suikergehalte zoals reguliere granenbiks en muesli. Combineer diverse Vitalbix producten voor een optimaal resultaat:
– Vitalbix Daily Complete of Vitalbix Active+ voor de benodigde vitaminen en mineralen (Active+ levert extra calorieën)
– Vitalbix Nutrimash voor prebiotische vezels (stimuleert een gezonde darmflora) en bevat extra B-vitaminen
– Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra vezels, calorieën en eiwitten
– Vitalbix Linseed Oil als bron van extra calorieën (hoeveelheid langzaam opvoeren)

Onze paarden komen niets tekort dankzij Vitalbix!

Alle paarden bij mij op stal (paddock paradise) krijgen Vitalbix Daily Complete aangevuld met Vitalbix Pure Lucerne+. Hiermee krijgen zij alle benodigde voedingsstoffen binnen als aanvulling op het ruwvoer. Naar behoefte krijgen de paarden Vitalbix NutriMash, Active+ of Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E bij. Mijn eigen paard Woodstock krijgt voor extra energie Vitalbix Active+ muesli en Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E bijgevoerd. Alle paarden doen het super op Vitalbix! Ik heb veel verschillende paarden op stal staan en ik vind het heel fijn dat we met Vitalbix voor ieder paard een gezond rantsoen op maat kunnen samenstellen.

Vitalbix Daily Complete is de #1 vitaminen- en mineralenbrok op VoerVergelijk.nl!

logo_mb

Onderstaande analyse is per kilo Vitalbix Daily Complete:

Omschrijving Waarde
EWPa 0,58
Ruw eiwit 137 g
VREp 113 g
Ruw vet 50 g
Ruwe celstof 209 g
Ruw as 171 g
Suiker 30 g (3,0%)
Zetmeel 27 g (2,7%)
Calcium 17 g
Fosfor 7,5 g
Magnesium 20 g
Kalium 17 g
Natrium 16 g
Lysine 12 g
Methionine + Cystine 4,3 g
Threonine 6,5 g
Tryptophan 2 g
Totaal ijzer* 374 mg
Totaal koper* 408 mg
Totaal zink* 1525 mg
Totaal mangaan* 329 mg
Totaal selenium* 3,0 mg
Vitamine A (3a672a) 60.000 IE
Vitamine D3 (E671) 13.000 IE
Vitamine E (3a700) 2.500 IE
Vitamine C 500 mg
Biotine (3a880) 5000 mcg
Koper (E4) 400 mg
Mangaan (E5) 300 mg
Zink (3b605) 1500 mg
Selenium organisch (3b8.10) 2,4 mg