BESTEL NU!
Voeradvies Vitalbix Active+ (dosering per dag)
Lichte arbeid 240 gram per 100 kg lichaamsgewicht 1,2 kg (paard 500 kg)
Matige arbeid 280 gram per 100 kg lichaamsgewicht 1,4 kg (paard 500 kg)
Zware arbeid 320 gram per 100 kg lichaamsgewicht 1,6 kg (paard 500 kg)
Zeer zware arbeid 380 gram per 100 kg lichaamsgewicht 1,9 kg (paard 500 kg)

Onze paarden komen niets tekort dankzij Vitalbix!

Alle paarden bij mij op stal (paddock paradise) krijgen Vitalbix Daily Complete aangevuld met Vitalbix Pure Lucerne+. Hiermee krijgen zij alle benodigde voedingsstoffen binnen als aanvulling op het ruwvoer. Naar behoefte krijgen de paarden Vitalbix NutriMash, Active+ of Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E bij. Mijn eigen paard Woodstock krijgt voor extra energie Vitalbix Active+ muesli en Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E bijgevoerd. Alle paarden doen het super op Vitalbix! Ik heb veel verschillende paarden op stal staan en ik vind het heel fijn dat we met Vitalbix voor ieder paard een gezond rantsoen op maat kunnen samenstellen.

Vitalbix active+ is zeer geschikt voor hete / sensibele paarden. Active+ bevat slechts 8% zetmeel en 3% suiker en een hoog aandeel vezels (22%) en vetten (8,5%). Hierdoor levert Active+ voornamelijk langzaam vrijkomende energie. Active+ heeft een lage glycemische index en heeft weinig invloed heeft op de bloedsuikerspiegel (geeft geen grote pieken in de bloedsuikerspiegel). Vitalbix Active+ geeft beheersbare energie, voor een ontspannen en soepel paard!

Vraag ons om een gratis voeradvies op maat!

Een rantsoen dat laag is in zetmeel en suikers, voldoende vezels en voldoende vitaminen en mineralen bevat is het meest geschikt voor paarden die gevoelig zijn voor spierbevangenheid en spierstijfheid.

Alle Vitalbix producten zijn laag in zetmeel en suiker (max. 11%).

Combineer diverse Vitalbix producten voor een optimaal rantsoen:

  • Vitalbix Daily Complete of Vitalbix Active+ muesli voor de benodigde vitaminen en mineralen. Verricht je paard geen arbeid? Kies dan voor Vitalbix Daily Complete. Verricht je paard wel arbeid en heeft hij extra energie nodig? Kies dan voor Vitalbix Active+ of een combinatie van Vitalbix Active+ en Vitalbix Daily Complete. Start met 50% van de aanbevolen dosering Active+ en voer langzaam op.
  • Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra vezels en eiwitten (dosering afhankelijk van de behoefte aan eiwitten)
  • Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E als bron van omega-3 vetzuren en langzaam vrijkomende energie. Olie is een veilige energiebron (dosering afhankelijk van de behoefte aan energie)
  • Vitalbix NutriMash als extra aanvulling wanneer je paard (neiging tot) ondergewicht heeft of om supplementen doorheen te mengen

Vitalbix Daily Complete en Active+ bevatten een ruime dosering vitamine E en magnesium. Paarden die gevoelig zijn voor spierbevangenheid of spierstijfheid hebben een hogere behoefte aan vitamine E en magnesium. Wij adviseren om ter ondersteuning van de spieren vitamine E en magnesium als supplement bij te voeren.

Vraag ons om een gratis voeradvies op maat!

Ons advies vervangt nooit het advies van een dierenarts.

Heeft je paard de afgelopen tijd weinig aanvullend voer gehad (geen of minder dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)? Dan heeft je paard mogelijk een tekort aan vitaminen en mineralen opgelopen. Om deze tekorten aan te vullen adviseren we je om je paard de eerste 8 weken een hogere dosering Vitalbix te voeren. De exacte dosering is afhankelijk van de algemene gezondheid van je paard en de gevraagde arbeid. Is er een tekort geconstateerd middels bloedonderzoek door de dierenarts? Dan kan het nuttig zijn om (tijdelijk) een supplement bij te voeren in overleg met je dierenarts.

Vraag ons om een gratis voeradvies op maat!

Voldoende ruwoer (hooi en gras) verdeeld over de dag en nacht is belangrijk om het verteringsstelsel van je paard gezond te houden. Zorg ervoor dat je paard niet langer dan 4-6 uur zonder ruwvoer staat. Bij maagzweren niet langer dan 2 uur.

Producten met een hoog zetmeel- en suikergehalte (> 15%) kunnen een negatieve invloed hebben op de pH in de maag (verlagen de pH in de maag). Kies bij paarden met een gevoelige maag daarom bij voorkeur voor voeding met een zetmeel- en suikergehalte lager dan 15%.

Alle Vitalbix producten zijn hoog in vezels en bevatten maximaal 11% zetmeel & suiker.

Meng voor extra vezels bij voorkeur een schep Vitalbix Pure Lucerne+ door de Vitalbix Active+ of Vitalbix Daily Complete brokjes heen. De luzerne stimuleert het kauwen en de speekselproductie en heeft een bufferende werking op de pH in de maag.

Als extra kun je dagelijks 1-2 porties Vitalbix NutriMash graanvrije slobber voeren.

Vraag ons om een gratis voeradvies op maat!

Voer je paard bij voorkeur hooi / voordroog van een goede kwaliteit maar met een lage energiewaarde. Je kunt een deel van het hooi vervangen door graszaadhooi of stro. Pas hierbij op voor koliek (max. 2 kg per dag bij paard 500 kg).

Beperk het aantal uren weidegang. Vers gras heeft een hoge energiewaarde en past daardoor niet (in beperkte mate) in een afvalrantsoen. Beperk de voeropname per uur bij weidegang eventueel met behulp van een graasmasker en voer het hooi in een slowfeeder.

Voer ca. 1,2-1,4% van het lichaamsgewicht aan droge stof (minimum is 1%). Voor een paard van 500 kg is dat 6 kg droge stof. Van hooi voer je ca. 7-8 kg en van voordroogkuil ca. 9-10 kg per dag. Wanneer je paard weer op een gezond gewicht is kun je het ruwvoer mogelijk langzaam weer iets verhogen naar 1,5-1,7%.

Voer je paard maximaal 1/2 van de aanbevolen dosering Vitalbix Active+, bijvoorbeeld 0,5 of 0,6 kg per dag bij een paard van 500 kg en vul aan met Vitalbix Daily Complete voor vitaminen en mineralen. Vitalbix Active+ bevat 24% Vitalbix Daily Complete brokjes, met 500 gram Active+ voer je dus 120 gram Daily Complete. Vul de rest aan met Daily Complete tot de aanbevolen dagdosering (bijvoorbeeld 200 gram bij 500 kg paard per dag).

Beperk het aantal uren weidegang. Vers gras heeft een hoge energiewaarde en past daardoor niet (in beperkte mate) in een afvalrantsoen. Beperk de voeropname per uur bij weidegang eventueel met behulp van een graasmasker en voer het hooi in een slowfeeder.

Voer ca. 1,2% van het lichaamsgewicht aan droge stof (minimum is 1%). Voor een paard van 500 kg is dat 6 kg droge stof. Van hooi voer je ca. 7 kg en van voordroogkuil ca. 9 kg per dag. Wanneer je paard weer op een gezond gewicht is kun je het ruwvoer mogelijk langzaam weer iets verhogen naar 1,5-1,7%.

Doordat je paard minder ruwvoer krijgt loopt hij het risico op een tekort aan eiwitten in het rantsoen. Een tekort aan eiwitten leidt tot spierverlies in plaats van vetverlies. Vervang 0,5-2 kg hooi door Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra eiwitten (aminozuren) om spierverlies te voorkomen.

Let op: een paard mag maximaal 1% van zijn streefgewicht per week afvallen. Bij een streefgewicht van 500 kg mag je paard per week maximaal 5 kg afvallen. In de praktijk gaat het meestal wat langzamer. Dit betekent dat je voor het afvallen van paarden echt maanden de tijd moet nemen.

Vraag ons om een gratis voeradvies op maat!

De basis van een gezond gewicht is voldoende ruwvoer, hooi / voordroog / vers gras van goede kwaliteit. Zorg ervoor dat je paard onbeperkt toegang heeft tot ruwvoer, voorkom periodes zonder ruwvoer. Een paard dat moet aankomen mag in principe (mits hij gezond is) zoveel hooi/voordroog eten als hij wil om op gewicht te komen.

Krijgt je paard onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit en komt hij nog steeds niet aan? Laat je paard dan eerst door een dierenarts onderzoeken om gezondheidsproblemen zoals maagzweren, een wormbesmetting, zand in de darmen, een beperkte darmwerking, een schimmel in de darmen of een beperkte lever- of nierfunctie etc. uit te sluiten. Zijn dergelijke problemen uitgesloten dan kun je het rantsoen gaan aanvullen met Vitalbix.

Teveel zetmeel en suikers in het rantsoen kunnen de darmflora van je paard verstoren. Dit zorgt voor een verminderde opname van voedingsstoffen uit het voer. Een aanpassing van het rantsoen kan in dit geval voor verbetering zorgen. Beperk voeding met een hoog zetmeel- en suikergehalte zoals reguliere biks en muesli. Combineer diverse Vitalbix producten voor een optimaal resultaat:

  • Vitalbix Active+ muesli voor de benodigde vitaminen en mineralen en calorieën – ca. 1,5 kg per dag bij 500 kg paard
  • Vitalbix Nutrimash voor prebiotische vezels (stimuleert een gezonde darmflora, extra B-vitaminen en calorieën – ca. 700-1.500 gram per dag bij 500 kg paard
  • Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra vezels calorieën en eiwitten – ca. 3-5 voerscheppen per dag bij 500 kg paard
  • Vitalbix Linseed Oil als bron van extra calorieën (hoeveelheid langzaam opvoeren) – start met 2 pompjes van 30 ml per dag en voer langzaam op naar ca. 6 pompjes van 30 ml per dag bij 500 kg paard

Vraag ons om een gratis voeradvies op maat!

Meng wat Vitalbix Pure Lucerne+ door de Vitalbix Active+ of Vitalbix Daily Complete brokjes heen voor extra vezels. De luzerne stimuleert het kauwen en de speekselproductie en voorkomt dat je paard te snel eet.

Vraag ons om een gratis voeradvies op maat!

Kies voor gezonde prestaties met Vitalbix Active+ vezelrijke sportmuesli!

Ook ruiters op topniveau kiezen voor Vitalbix Active+ sportmuesli!

Omschrijving Waarde
EWPa 0,85
VREp 8,4 %
Ruw eiwit 11%
Ruw vet 8,5%
Ruwe celstof 22%
Ruw as 9,1%
Suiker (niet toegevoegd) 3,0%
Zetmeel 8,0%
Calcium 9,6 g
Fosfor 5,5 g
Magnesium 6,2 g
Natrium 5,5 g
Kalium 14 g
Lysine 6,5 g
Methionine + Cystine 3,9 g
Threonine 5,1 g
Tryptophan 1,6 g
Valine 4,8 g
Totaal ijzer* 254 mg
Totaal koper* 110 mg
Totaal zink* 415 mg
Totaal mangaan* 107 mg
Totaal selenium*  1,0 mg
Vitamine A (3a672a) 15.750 IE
Vitamine D3 (E671) 3.415 IE
Vitamine E (3a700) 1.000 IE
Vitamine B1 50 mg
Vitamine B2 19 mg
Vitamine B3 63 mg
Vitamine B4 500 mg
Vitamine B5 29 mg
Vitamine B6 19 mg
Vitamine B9 63 mg
Vitamine B12 750 mcg
Biotine (3a880) 1.315 mcg
Koper (E4) 105 mg
Mangaan (E5) 78 mg
Zink (3b605) 395 mg
Selenium organisch (3b8.10) 0,8 mg