Ondanks de kou de afgelopen dagen komt het voorjaar er al weer aan. De dagen worden weer langer en met het poetsen van je paard is het duidelijk zichtbaar: je paard is aan het verharen! Is het mogelijk om je paard met voeding te ondersteunen gedurende deze periode? Lees verder om erachter te komen!

Heeft jouw paard een dikke wintervacht ontwikkeld afgelopen winter? Paarden kunnen er zelf goed voor zorgen dat ze het niet te koud krijgen. Het langer worden van de dagen is voor het paard een seintje om van vacht te ‘wisselen’; de meeste paarden hebben hier ca. 2 weken voor nodig. Als je paard al wat ouder is, te dik of te dun of herstellend van een ziekte, kan het zijn dat je paard er wat langer over doet. Natuurlijk heeft de dikte van de vacht ook invloed op de periode die nodig is om de wintervacht te verliezen.

Het verharen kan je paard extra energie kosten. Om hem te ondersteunen kun je zijn rantsoen tijdelijk aanpassen. Om ervoor te zorgen dat jouw paard goed door zijn vacht komt is het belangrijk dat hij geen tekort aan vitaminen en mineralen heeft. Vitaminen en mineralen zoals o.a. koper, zink en biotine zijn belangrijk voor de conditie van huid en haar. Voer je paard dagelijks een portie Vitalbix Daily Complete of Vitalbix Active+ om hem te voorzien in de benodigde voedingsstoffen.

De vacht van je paard wordt opgebouwd uit o.a. eiwitten (aminozuren), zorg er daarom voor dat je paard voldoende eiwitten binnenkrijgt. Extra eiwitten kun je aan het rantsoen toevoegen door Vitalbix Pure Lucerne+ te geven. Afhankelijk van het gewicht en de behoefte van je paard, kun je 1-5 voerscheppen Pure Lucerne+ dagelijks toevoegen.

Soms merk je dat je paard net even wat minder energie heeft tijdens het verharen. Je kunt op verschillende manieren je paard hierbij ondersteunen: verhoog tijdelijk de dagelijkse portie Vitalbix Daily Complete (10-20%) of Vitalbix Active+ met ca. (20-50%). Daarnaast kun je je paard een aantal keer per week een portie Vitalbix NutriMash geven; een smakelijke graanvrije slobber met een positief effect op de darmflora en weerstand van je paard.

Olie wordt ook vaak genoemd als ondersteuning tijdens de verharing. Hoewel de olie je paard niet helpt sneller te verharen, draagt lijnzaadolie wel bij aan een gezonde en glanzende vacht. Wanneer je paard (nog) niet op vers gras staat, is lijnzaadolie daarnaast een goede toevoeging om de vetzuren die je paard bij weidegang uit het gras haalt, aan te vullen. Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E heeft een hoog aandeel omega-3 vetzuren, waardoor de olie het dagelijkse rantsoen perfect in balans brengt. Daarnaast werken de omega-3 vetzuren samen met de vitamine E ontstekingsremmend en hebben ze een positief effect op de weerstand.

Wil je een gratis persoonlijk voedingsadvies voor je paard? We helpen je graag! Vul hier het aanvraagformulier in.