Een vraag die wij vaak terug zien komen is energietekort bij paarden met overgewicht. Vaak willen paardeneigenaren dan weten wat ze moeten bijvoeren om ervoor te zorgen dat het paard meer energie krijgt.

Echter is (nog meer) bijvoeren aan een paard wat al overgewicht heeft, helaas niet de oplossing voor extra energie. Net als bij mensen is het bij paarden zo dat de energiebalans in evenwicht moet zijn: dit betekent dat wanneer het paard méér energie binnenkrijgt dan hij verbrandt, het paard zal aankomen. Een paard met overgewicht dus extra gaan voeren, maakt het probleem eigenlijk groter.

Het paard heeft waarschijnlijk overgewicht gekregen omdat de energiebalans niet in orde was. Te veel of te rijk ruwvoer is vaak als oorzaak aan te wijzen van de gewichtstoename. Paarden voelen zich met extra gewicht minder fit, het kunnen zo tientallen kilo’s zijn die ze extra meesjouwen. Dit geeft ook extra belasting op de gewrichten, daarnaast verhoogt overgewicht de kans op ziektebeelden zoals hoefbevangenheid.

Zorg er dus voor dat het paard een gezond gewicht bereikt en bekijk dan nogmaals hoe de energie is. Heeft het paard dan nog steeds te weinig energie? Dan kun je geleidelijk energie toevoegen aan het dieet, zoals onze sportmuesli Vitalbix Active+.

Lees hier onze tips om jouw paard op gezonde wijze af te laten vallen.