Gisteren hadden wij onze eerste live Q&A én met succes! Er werden goede vragen gesteld, dus de live Q&A is zeker voor herhaling vatbaar!

Één van de vragen die wij gisteren tijdens de Live Q&A kregen was: waarom moet je meer voeren van Vitalbix Active+ dan Vitalbix Daily Complete en kun je deze producten ook combineren? We leggen dit graag nog even uit.

Verschil Vitalbix Daily Complete & Vitalbix Active+
Waarschijnlijk weet je al wel dat je de Vitalbix Active+ muesli kunt bijvoeren voor extra energie: de Active+ heeft een hoger energiegehalte dan de Daily Complete en levert langzaam vrijkomende energie uit vezels & vetten. Het energiegehalte van de Daily Complete is vergelijkbaar met het energiegehalte van hooi. Daily Complete is ontwikkeld voor paarden die voldoende energie hebben en die je puur vitaminen en mineralen wilt bijvoeren. Vitalbix Active+ is voor paarden die extra energie nodig hebben voor arbeid.

Ruwvoer belangrijkste energiebron
Een paard eet dagelijks kilo’s ruwvoer: dit is dan ook de belangrijkste energiebron voor het paard. Omdat het gras & hooi in Nederland relatief veel energie bevat voor een paard, levert dit over het algemeen voor lichte tot matige arbeid voldoende energie. Hierdoor blijft het paard goed op gewicht (of wordt zelfs te dik) en heeft het voldoende energie voor de arbeid die hij/zij verricht. Voor veel paarden is het daarom voldoende om alleen vitaminen, mineralen & aminozuren aan te vullen die het paard onvoldoende uit het ruwvoer haalt. Voor deze paarden is een balancer zoals Vitalbix Daily Complete dan ook zeer geschikt: door het lage energiegehalte & doordat het heel geconcentreerd is, hoef je er maar weinig van te geven. Voor een paard van 500 kilo geef je slechts 300 gram per dag bij lichte arbeid.

Aanvullen energie met Vitalbix Active+
Echter zijn er ook paarden die onvoldoende energie uit het ruwvoer halen, bijvoorbeeld omdat zij zware arbeid verrichten, het ruwvoer een lager energiegehalte heeft of omdat zij veel energie verbruiken (bij ziekte, stress of nerveus karakter). Wanneer voldoende/onbeperkt ruwvoer dan niet genoeg is om het paard op gewicht te houden of energie te leveren, dan is het belangrijk dat dit wordt aangevuld. Zoals hierboven uitgelegd levert Vitalbix Active+ langzaam vrijkomende energie uit vezels & vetten. Je kunt je voorstellen dat wanneer je van hooi kilo’s per dag voert, een paar 100 gram onvoldoende extra energie levert om dit tekort op te vangen. Dat is dan ook de reden waarom je van Vitalbix Active+ meer voert dan van bijvoorbeeld een Daily Complete: bij de Active+ wil je méér energie geven.

Combineren van Vitalbix Active+ met Vitalbix Daily Complete
Omdat er ook paarden zijn die wel voldoende hebben aan een klein beetje extra energie en omdat de intensiteit van de training kan variëren, hebben wij ervoor gezorgd dat ieder paard naar behoefte gevoerd kan worden door de Active+ en Daily Complete Complete met elkaar te combineren. Zo kun je het voer makkelijk afstemmen op de training van jouw paard. Train je een periode wat minder intensief? Dan kun je de hoeveelheid Active+ verlagen en de hoeveelheid Daily Complete verhogen. Zo voer je niet teveel energie maar wel voldoende vitaminen en mineralen. 1 kilo Active+ bevat 24% Daily Complete brokjes – ongeveer ¼: simpel gezegd voer je van de Active+ dus ongeveer 4x zoveel als van de Daily Complete. Stel: je geeft 300 gram Daily Complete en je wilt over op de Active+ dan is de juiste hoeveelheid Active+ dus 1,2 kilo. Maar je kunt er dan ook voor kiezen eerst met 500 gram Active+ te starten en dit aan te vullen met 180 gram Daily Complete – 24% van 500 gram is ca 120 gram Daily Complete en 120+180 gram = 300 gram Daily Complete.

Voeren naar behoefte
Elk paard is anders. Daarom vinden wij het belangrijk om te voeren naar behoefte. Waar jouw paard wellicht snel te dik wordt, wordt het paard van jouw stalgenootje eerder te mager en een ander paard kan weer extra ondersteuning qua energie of bespiering gebruiken. 

Daarom is het assortiment van Vitalbix zo samengesteld dat je altijd naar behoefte kunt voeren. Heeft je paard een blessure en staat hij hierdoor op boxrust? Dan is het belangrijk om wél voldoende vitaminen en mineralen te geven, maar krijgt jouw paard in principe voldoende energie binnen vanuit het ruwvoer en is het voldoende om Vitalbix Daily Complete bij te voeren. 

Op onze website www.vitalbix.com kun je alles lezen over hoe je een gezond rantsoen kunt samenstellen. Heb je toch nog vragen of kun je extra hulp gebruiken bij het samenstellen van de voeding voor jouw paard? Vul dan het aanvraagformulier voor voeradvies in.