Wij krijgen vaak de vraag:Moet ik mijn paard in de zomer ook bijvoeren of is alleen gras voldoende?

Je kunt je paard om diverse redenen bijvoeren:
aanvullen van vitaminen & mineralen naast het ruwvoer
– extra energie voor arbeid
– extra eiwitten voor de ontwikkeling en het behoud van spiermassa
– extra calorieën je wanneer je paard te mager is

In de winter lijkt het aanvullen van het ruwvoer vanzelfsprekender, omdat veel paarden dan geen vers gras tot hun beschikking hebben. Vers gras levert over het algemeen meer eiwitten & calorieën dan hooi of voordroog. Je kunt bij weidegang daarom meestal minder krachtvoer bijvoeren omdat je paard op het gras beter op gewicht en beter in zijn bespiering blijft, of al snel te dik wordt. Maar, in de zomer is het aanvullen van vitaminen & mineralen net zo belangrijk als in de winter!

In de natuur heeft een paard een ruime diversiteit aan grassen, planten en kruiden tot zijn beschikking die hij naar behoefte eet om zichzelf te voorzien in de benodigde voedingsstoffen. Onze weides zijn echter eentonig qua beplanting en de bodems zijn veelal te arm waardoor je paard niet alle benodigde essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren uit zijn ruwvoer kan halen. Ook in de zomer, wanneer jouw paard op de wei staat, is het belangrijk om vitaminen en mineralen aan te vullen, omdat het gemiddelde gras niet voldoende vitaminen en mineralen levert.

Bepaalde vitaminen worden in de zomer voldoende aangevuld als het paard lang genoeg en op voldoende gras staat. Denk hierbij aan vitamine A en E. Echter bevat de Nederlandse bodem over het algemeen te weinig mineralen. Een ruwvoeranalyse is een nuttig hulpmiddel om erachter te komen waaraan het ontbreekt in jouw ruwvoer. Tekorten die wij veelal in de ruwvoeranalyses zien terugkomen zijn o.a. selenium, koper, zink, fosfor en magnesium. Indien je geen ruwvoeranalyse hebt, adviseren wij daarom altijd vitaminen & mineralen bij te voeren om tekorten te voorkomen.

Een tekort kan op de langere termijn een grote invloed hebben op de algehele gezondheid van je paard. Met Vitalbix Daily Complete & Vitalbix Active+ kun je deze essentiële voedingsstoffen in het rantsoen van je paard op een natuurlijke en verantwoorde manier aanvullen. Veulens en jonge paarden hebben een afwijkende behoefte, hierin kun je voorzien met Vitalbix Breed & Grow.

Door het ruime assortiment van Vitalbix kun je altijd een passend rantsoen samenstellen. Wordt jouw paard in het zomerseizoen snel te dik? Ook dan is het belangrijk om voldoende vitaminen en mineralen bij te voeren. Een tekort aan voedingsstoffen kan een negatief effect hebben op de stofwisseling waardoor je paard juist lastiger op gewicht blijft! Vitalbix Daily Complete heeft een lage caloriewaarde en is geschikt voor paarden met (aanleg voor) overgewicht. Vitalbix Daily Complete is een geconcentreerde brok vol essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, vetzuren & aminozuren. Bevat geen melasse en is zeer laag in suiker (3,0%) & zetmeel (2,7%).

Binnenkort leggen wij je ook uit hoe tekorten ontstaan, hoe je tekorten kunt herkennen en wat de belangrijkste functie is van vitaminen & mineralen voor je paard. Houd de website + facebook in de gaten voor nieuwe, interessante blogs!