Veel ruiters willen graag een mooi bespierd paard. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw paard mooi bespierd wordt? De training is hierbij heel belangrijk. Zonder de juiste training zal je paard niet de juiste bespiering opbouwen. 

Naast een juiste training heeft je paard om spieren te kunnen opbouwen de juiste bouwstoffen nodig. De juiste verhouding vitaminen & mineralen zijn belangrijk, maar de belangrijkste bouwstoffen voor de bespiering van je paard zijn eiwitten en aminozuren. Wanneer het rantsoen te weinig eiwitten bevat, dan is spieropbouw niet mogelijk en kan zelfs spierafbraak optreden.

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Er zijn twee soorten aminozuren: essentiële en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren moeten door de voeding verstrekt worden, omdat het paard deze niet zelf in zijn lichaam aanmaakt. Niet-essentiële aminozuren kan een paard zelf aanmaken en spelen daarom een minder belangrijke rol in de voeding. Essentiële aminozuren voor een paard zijn Lysine, Methionine, Leucine, Isoleucine, Fenylalanine, Threonine, Tryptofaan, Histidine en Valine. Deze essentiële aminozuren vormen de basis voor herstel en opbouw van spieren en andere weefsels in het lichaam.

Eiwitten kun je op de verpakking van paardenvoer terugvinden als ruw eiwit en VREp. VREp staat voor ‘verteerbaar ruw eiwit paard’. Hoe hoger de VREp in verhouding tot ruw eiwit, hoe beter het paard het eiwit kan verteren. Kies dus bij voorkeur voor voeding met een hoog gehalte verteerbaar eiwit. 

Zonder ruwvoeranalyse weet je niet hoeveel eiwit en welke aminozuren jouw paard uit het ruwvoer binnenkrijgt, terwijl het ruwvoer (hooi/gras) de belangrijkste bron is van eiwitten. Heb je geen ruwvoeranalyse dan is het belangrijk om goed te kijken naar je paard; klopt je training wel, maar blijft de bespiering van jouw paard achter? Begin dan met het verhogen van het eiwit in het rantsoen, een goede eiwitbron is bijvoorbeeld Vitalbix Pure Lucerne+. Zie je hiermee onvoldoende resultaat? Dan kan het zijn dat er wellicht een essentieel aminozuur onvoldoende in het rantsoen aanwezig is. Een tekort aan lysine, methionine, cystine, threonine of tryptofaan komt voor en daarom is het goed deze ook via de aanvullende voeding aan te vullen, bijvoorbeeld met Vitalbix Daily Complete, Vitalbix Active+ of Vitalbix Breed & Grow. 

Vanuit de CVB-richtlijnen/Federatie Nederlandse Diervoederketen is vastgesteld hoeveel eiwit een paard gemiddeld nodig heeft. Voor een gemiddeld paard van 500 kilo, zonder arbeid, is dit ca 320 gram VREp per dag. Naarmate de arbeid toeneemt, heeft je paard meer eiwit nodig. Bij lichte arbeid is de toeslag ca. 70 gram VREp per dag, maar dit kan wel oplopen tot een verhoogde behoefte van ca. 360 gram VREp extra (!) per dag bij zware arbeid. Ook jonge paarden, drachtige merries en oudere paarden hebben een verhoogde behoefte. Vergeet hierbij niet de belangrijkste bron van eiwit: het ruwvoer! 

Nog niet lang geleden waren veel paardeneigenaren bang te veel eiwit te geven: het zou hoefbevangenheid, bultjes of andere gezondheidsklachten geven. In de praktijk blijkt echter dat paarden eerder tekort aan eiwit hebben dan een overschot. Betekent dit dan dat iedereen zijn paard extra eiwit kan geven en zich geen zorgen hoeft te maken over een eventueel te veel aan eiwit? Zoals bij alles, is teveel nooit goed. Ook van eiwit kun je teveel geven; een paard zie je dan vaak veel plassen om het overschot kwijt te raken, een teken dat de nieren teveel worden belast. Hierbij is de kwaliteit (VREp) overigens zeer belangrijk, hoe beter de kwaliteit van het eiwit hoe beter het paard dit kan opnemen.

Zoals aangegeven spelen ook vitaminen & mineralen een belangrijke rol in de ontwikkeling van spiermassa, lees hier verder om daar meer over te komen weten. Zit je nog met vragen of wil je graag hulp bij het samenstellen van het rantsoen van jouw paard? Vraag hier een gratis voeradvies op maat aan.