In september & oktober kun je met korting het bloed van jouw paard laten onderzoeken op PPID (ook wel bekend als de ziekte van Cushing). Deze ziekte treedt voornamelijk op bij oudere paarden en zorgt er voor dat de hypofyse (kleine klier onderaan de hersenen) niet normaal functioneert. Dit heeft een effect op de aanmaak van hormonen bij paarden.

Heb jij jouw paard op PPID laten testen? En zijn hier verhoogde waarden uitgekomen? In overleg met de dierenarts word er dan wel of niet overgegaan op medicatie.

Naast medicatie is het dan ook goed om eens kritisch naar het rantsoen van het paard te kijken, zeker wanneer het paard ook al klachten zoals hoefbevangenheid heeft. De glucosehuishouding bij een PPID-paard kan ook ontregeld zijn. Zetmeel en suiker wordt in de darm omgezet naar glucose, waardoor de insulinespiegel in het bloed verhoogd wordt. Hierdoor wordt het risico op hoefbevangenheid ook weer vergroot.

Voor paarden met PPID is het daarom aan te raden om te kiezen voor voeding laag in zetmeel & suiker. Vermijd met name zetmeel uit granen (maïs, tarwe) en suiker uit melasse, bieten en wortelen. Kies bij voorkeur grof en langstengelig hooi, indien mogelijk is het ideaal om het ruwvoer te laten testen op o.a. het suikergehalte. Wees ook voorzichtig met gras, zeker wanneer het fructaangehalte hoog is.

Paarden met PPID zijn vaak al wat ouder. Paarden van 19 jaar en ouder nemen voedingsstoffen over het algemeen minder goed op, waardoor zij een verhoogde behoefte hebben aan vitaminen, mineralen en eiwitten. Daarnaast kunnen zij zetmeel minder goed verteren. Let dus op dat jouw senior voldoende vitaminen & mineralen binnenkrijgt en bij voorkeur voeding laag in zetmeel & suiker.

Alle Vitalbix producten zijn graan- & melassevrij, hebben een laag zetmeel- en suikergehalte en een hoog vezelgehalte. Door het lage suiker/zetmeelgehalte worden er geen onnodige pieken in de insulinespiegel veroorzaakt.

Wil jij graag voeradvies op maat en weten welke Vitalbix producten het beste bij jouw paard passen? Vul dan het aanvraagformulier in.

Op de website www.ppidbijpaarden.nl lees je niet alleen meer over de voeding bij PPID-paarden, maar ook hoe je PPID kunt herkennen, testen en behandelen.