STAP 1

Voldoende ruwvoer

STAP 2

Vitaminen & mineralen

STAP 3

Energie non-heating

STAP 4

Eiwitten spieropbouw

STAP 5

Omega vetzuren

STAP 6

Extra ondersteuning

Vind je het lastig om een gezond en uitgebalanceerd rantsoen voor je paard samen te stellen? Met het stappenplan van Vitalbix is dit heel eenvoudig!

De basis van een gezond rantsoen bestaat uit ruwvoer (hooi, voordroog en vers gras) van een goede kwaliteit. Stem het type en de hoeveelheid ruwvoer af op de specifieke behoeftes van jouw paard. Voer ca. 1,2 tot 2 kg hooi of voordroog per 100 kg lichaamsgewicht per dag. Een sober paard (IJslander, fjord, haflinger, shetlander etc.) heeft over het algemeen minder ruwvoer nodig dan een warmbloed paard. Kies bij een paard dat aanleg heeft voor overgewicht voor een arm type hooi (langstengelig hooi, bij voorkeur 2e snede) en beperk het aantal uur weidegang. Een paard kan wel ca. 4-5 kg ver gras per uur eten! Kies bij een paard dat snel te dun wordt voor een rijker type hooi (fijner hooi, bij voorkeur 1e snede) of voordroog (let op dat de voordroog niet zuur ruikt en mooi droog is). Dit type paard blijft met weidegang over het algemeen beter op gewicht, echter ook bij dunne paarden kan teveel vers gras tot stofwisselingsproblemen leiden. Een combinatie van hooi en vers gras heeft daarom de voorkeur. Stem de hoeveelheid hooi / voordroog af op de behoeftes van jouw paard. Verdeel het ruwvoer zoveel mogelijk over de dag en nacht (max. periodes van 4 uur zonder ruwvoer). Gebruik een slowfeeder wanneer je paard aanleg heeft voor overgewicht. Door je ruwvoer te laten analyseren weet je wat je voert en kun je een zo optimaal mogelijk rantsoen samenstellen.

In de natuur heeft een paard een ruime diversiteit aan grassen, planten en kruiden tot zijn beschikking die hij naar behoefte eet om zichzelf te voorzien in de benodigde voedingsstoffen. Onze weides zijn echter eentonig qua beplanting en de bodems zijn veelal te arm waardoor je paard niet alle benodigde essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren uit zijn ruwvoer kan halen. Een tekort of een disbalans tussen essentiële voedingsstoffen kan op de langere termijn een grote invloed hebben op de algehele gezondheid van je paard. Met de producten van Vitalbix kun je deze essentiële voedingsstoffen in het rantsoen van je paard op een natuurlijke en verantwoorde manier aanvullen. Kies als basis voor Vitalbix Daily Complete of Vitalbix Active+ om je paard te voorzien in de benodigde vitaminen en mineralen en vul naar behoefte aan met de andere Vitalbix producten.

Heeft je paard extra energie nodig voor de arbeid die hij verricht? Vul het ruwvoer dan aan met Vitalbix Active+ vezelrijke sportmuesli. Vitalbix Active+ is rijk aan vezels (22%) en vetten (8,5%) en laag in zetmeel en suikers en levert voornamelijk gezonde, langzaam vrijkomende energie. Active+ is geconcentreerder dan reguliere sportmuesli waardoor je er minder van kunt voeren, paard 500 kg ca. 1,2 tot 1,5 kg per dag. Je kunt Vitalbix Active+ ook combineren met Vitalbix Daily Complete. Voer bijvoorbeeld 500 gram Active+ en vul voor vitaminen en mineralen aan met Vitalbix Daily Complete (ca. 200 gram 500 kg paard). Vitalbix Active+ is geschikt voor paarden die snel heet of nerveus worden en helpt verteringsproblemen zoals maagzweren en koliek voorkomen.

In de volgende gevallen raden wij aan om extra eiwitten aan het rantsoen toe te voegen:

 • wanneer het ruwvoer een relatief laag eiwitgehalte heeft
 • bij zwaardere training (de behoefte aan eiwitten neemt toe naarmate je paard meer arbeid verricht)
 • bij jonge, opgroeiende paarden (voor een goede ontwikkeling heeft je paard voldoende eiwitten nodig)
 • bij oudere paarden (voldoende eiwitten helpt verlies van spiermassa bij oudere paarden voorkomen)
 • bij drachtige merries en dekhengsten (deze paarden hebben een verhoogde behoefte aan eiwitten)

Voeg voor extra eiwitten dagelijks Vitalbix Pure Lucerne+ toe aan het rantsoen van je paard. Vitalbix Pure Lucerne+ bevat een relatief hoog eiwitgehalte met hoogwaardige aminozuren die goed door het lichaam worden opgenomen. Deze aminozuren zijn essentieel voor vele processen in het lichaam en zijn onder andere belangrijk voor de opbouw en het behoud van spiermassa maar ook voor een goede weerstand, een gezonde huid en sterke hoeven.

Voeg Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E aan het rantsoen toe bij:

 • beperkte weidegang (de omega vetzuren in vers gras gaan grotendeels verloren zodra gras wordt gedroogd tot hooi)
 • insulineresistentie, hoefbevangenheid, artrose, luchtwegproblemen, een verminderde weerstand en zomereczeem (de omega-3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en zijn belangrijk voor een goede weerstand)
 • ondergewicht, Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E is rijk aan calorieën en helpt je paard beter op gewicht te blijven
 • zware arbeid, Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E levert langzaam vrijkomende energie en is zeer geschikt als aanvulling bij prestaties zoals endurance, dressuur, mennen etc.
 • een doffe vacht, schilferige huid en bij slecht verharen

Lees hier meer over het voeren van olie en de voordelen van Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E.

Voeg Vitalbix NutriMash graanvrije slobber aan het rantsoen toe:

 • bij ondergewicht, Vitalbix NutriMash helpt je paard om op gewicht te blijven
 • bij darmproblemen zoals koliek of dunne mest, Vitalbix NutriMash is rijk aan prebiotische vezels en stimuleert een gezonde darmflora
 • bij een verminderde weerstand
 • als extra na training, Vitalbix NutriMash zorgt voor sneller herstel na inspanning
 • als beloning, Vitalbix NutriMash is zeer smakelijk en een ware traktatie!
 • om elektrolyten doorheen te mengen na de training

Vul het rantsoen indien nodig naar behoefte aan met een specifiek supplement.

Twijfel je over het rantsoen?
Vraag dan gratis een persoonlijk voeradvies op maat aan. Onze professionals helpen je graag!

Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat je de juiste producten kiest en een juiste dosering voert van de verschillende Vitalbix producten.

Heeft jouw paard de afgelopen tijd weinig (kracht)voer gekregen als aanvulling op het ruwvoer?
Dan is het verstandig om tijdelijk een hogere dosering Vitalbix te voeren om eventuele tekorten aan te vullen.

Voer je momenteel juist relatief veel krachtvoer? (2 kg of meer per dag)
Dan is het belangrijk dat je langzaam overgaat op Vitalbix zodat o.a. de darmflora van je paard de tijd krijgt om zich aan te passen.