Simpel: een paard krijgt te weinig voedingsstoffen binnen. Of is dit te makkelijk gedacht?

Een paard kan op meerdere manieren tekorten ontwikkelen:

  • Het ruwvoer bevat onvoldoende vitaminen en mineralen
  • Er wordt onvoldoende bijgevoerd: van regulier krachtvoer moet je ca 2,5-3 kilo geven om aan voldoende vitaminen/mineralen te komen (bij paard 500/600 kg)
  • Het gewicht van het paard wordt verkeerd geschat waardoor er te weinig wordt bijgevoerd
  • Er wordt geen of onvoldoende rekening gehouden met de arbeid die het paard verricht
  • Het paard neemt (tijdelijk) minder vitaminen en mineralen op, door bijvoorbeeld stress, gezondheidsproblemen of leeftijd
  • Het rantsoen is niet in balans: mineralen kunnen elkaar onderling beconcurreren

Ideaal gezien heb je een ruwvoeranalyse wanneer je het rantsoen gaat samenstellen. Vaak worden er echter verschillende partijen ruwvoer gevoerd door het jaar heen en is er geen ruwvoeranalyse beschikbaar. Gelukkig zijn er ook gemiddelde waardes van ruwvoer beschikbaar en heeft het CVB richtlijnen opgesteld voor de gemiddelde behoeftes van een paard.

Kijk bij aanvullend voer zoals krachtvoer en supplementen altijd goed naar de adviesdosering en let hierbij ook op of er een toeslag voor arbeid wordt genoemd. Indien er slechts 1 adviesdosering is vermeld, dan gaat men uit van een paard dat geen arbeid verricht. Naarmate de mate van arbeid toeneemt, neemt namelijk ook de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen van je paard toe.

Iets lastiger is om erachter te komen of een paard een tekort aan een bepaald mineraal heeft opgelopen doordat dit mineraal tekort aanwezig is in het rantsoen of doordat een ander mineraal juist in overvloed aanwezig is. Zo is ijzer over het algemeen voldoende in de bodem/het water aanwezig, waardoor een ijzertekort onwaarschijnlijk is. Krijgt het paard echter teveel aan ijzer binnen, dan kan o.a. de opname van magnesium, koper en zink worden geremd.

Wellicht hebt je weleens gehoord van een juiste calcium-fosfor verhouding? Door teveel calcium kan de fosforopname worden belemmerd en visa versa. Bij een teveel aan zink wordt koper minder goed opgenomen en bij een teveel aan mangaan wordt de opname van fosfor weer geremd. Zoals je ziet is het soms lastig om te bepalen of er juist een tekort of overschot is in het rantsoen.

Vers gras bevat een relatief hoog aandeel vitamine E, A en vetzuren maar zodra gras wordt gedroogd tot hooi gaan deze vitamines en vetzuren grotendeels verloren. Wanneer je paard minder dan 8 uur per dag op vers gras staat dienen vitamine E, A en omega (3) vetzuren daarom altijd te worden aangevuld.

Ruwvoer is de basis van een gezond rantsoen. Onze Nederlandse bodem is echter vaak arm is aan bijvoorbeeld koper, zink, magnesium en  selenium en rijk is aan ijzer en mangaan en bevat hooi vrijwel geen vitamine E, A en vetzuren meer. Het is daarom altijd verstandig om aanvullend voer te geven om vitaminen mineralen, aminozuren en vetzuren aan te vullen met bijvoorbeeld een vitaminen- en mineralen balancer zoals Vitalbix Daily Complete en/of een muesli die rijk is aan voedingsstoffen zoals Vitalbix Active+ of  Vitalbix Breed & Grow.

Nu weet je hoe tekorten kunnen ontstaan. Wil je ook weten hoe je tekorten kunt herkennen? Lees hier verder.