Zoals enkele weken geleden beloofd volgt hier deel 2 van de gastblog van osteopaat Gerdien van der Kooij. Omdat niet alleen gezonde voeding belangrijk is om jouw paard blij & gezond te houden werken wij graag samen met veel anderen paardenexperts. ? Heb je de eerste blog nog niet gelezen? Lees deze dan hier.

De behandeling van de osteopaat

Je paard heeft last van zijn rug en je belt een osteopaat. Deze gaat aan het werk en tijdens de behandeling hoor je dat de pijn in de rug door een orgaan veroorzaakt wordt. Misschien heb je hier in eerste instantie wat vraagtekens bij. In deze blog zal ik uitleggen hoe er door verkeerde voeding, pijn en spanning kan ontstaan in de rug, hals en SI gewrichten.

Zenuwstelsel

In ons lijf en zo ook het lijf van het paard hebben we een heel zenuwstelsel dat onder andere zorgt voor de aansturing van de organen. Ditzelfde zenuwstelsel ontvangt ook informatie vanuit de organen om hier vervolgens weer actie op te ondernemen. Zie het als een snelweg, er gaan auto’s naar een bestemming toe om daar een taak uit te voeren en na het uitvoeren van de taak keren de auto’s weer huiswaarts om het thuisfront te gaan informeren hoe de taak is uitgevoerd.

Actie en ontspanning

We kunnen het zenuwstelsel opdelen in twee delen. Het eerste deel zet aan tot actie en het tweede deel zet aan tot ontspanning. Grofweg kunnen we zeggen dat het gedeelte dat aanzet tot actie ((ortho)sympatisch) zich huist in de wervels van rug en de lenden. Ieder orgaan heeft zo zijn eigen segmenten (wervels) waaruit het informatie ontvangt en informatie naar toe stuurt.

Het gedeelte dat aanstuurt tot ontspanning (parasympatisch) komt vanuit de Nervus Vagus (deze ontspringt boven in de hals tussen het achterhoofd en de eerste halswervel) en het heiligbeen. Als beide systemen goed hun werk kunnen doen, wordt een orgaan op tijd aangestuurd om actie te ondernemen en zal het ook op tijd zijn rust pakken. In deze optimale situatie is het systeem in balans en worden alle taken goed uitgevoerd.

Wat als het mis gaat

Je voelt het vast al aankomen. Een optimale situatie is natuurlijk waar wij naar streven, maar er zijn altijd factoren waar het op mis kan gaan. Een wervel kan geblokkeerd raken door invloed van buitenaf. Deze blokkade geeft dan overprikkelde informatie naar onder andere de organen. Voor invloeden van buitenaf kun je denken aan:

 • Slecht passend tuig
 • Trauma
 • Verkeerde training

Maar we hebben gezien dat wervels ook geblokkeerd kunnen raken door informatie die vanuit het orgaan komt. Hier zijn verschillende oorzaken voor te noemen. Denk aan:

 • Stress
 • Verminderde beweging van het orgaan
 • Slecht passende voeding
 • Aandoeningen en ziektes van de organen

In deze blog beperk ik mij even tot de oorzaak VOEDING.

De voeding die het paard tot zich neemt zet heel het verteringsstelsel in gang. Het is een ingenieus systeem van actie en reactie dat begint bij het kauwen in de mond en eindigt bij de ontlasting. Als aan het begin van het verteringsproces fouten worden gemaakt, kunnen deze fouten niet kunnen worden hersteld gedurende het proces van de vertering. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat het paard niet genoeg kan kauwen, slecht kan slikken of maagzweren heeft. Maar de juiste voeding is hierbij ook van essentieel belang.  

Je kan je voorstellen dat dit verteringsproces niet goed verloopt als de voeding niet optimaal is. Organen moeten dan extra hard werken of doen juist te weinig. De informatiestroom die van de organen via de snelweg teruggaat naar de wervelkolom, eerste halswervel en heiligbeen wordt dan afwijkend en de blokkade is geboren. Een blokkade zorgt ervoor dat deze onderdelen niet meer goed kunnen bewegen en beperkte beweging zorgt er uiteindelijk voor dat er pijn ontstaat. Het gevolg is een paard met een pijnlijke hals, rug of SI gewricht.

Als osteopaat kom ik vaak voedingsgerelateerde problemen tegen. Dit kunnen we aan het paard zien door te letten op:

 • conditie van de vacht en de huid
 • voedingstoestand
 • spierconditie
 • ontlasting
 • (afwijkend) gedrag

Tevens zie je tijdens de osteopatische check, dat er 1 of meerdere organen voor blokkades hebben gezorgd in de rug (het (ortho)sympatische deel) en dat er blokkades zijn ontstaan hoog in de hals C0-C1 en het heiligbeen (het parasympatische deel).

Ik ben van mening dat de exacte locatie (orgaan) waar het mis gaat bij een paard onder invloed is van meerdere factoren, het is tenslotte een samenspel van invloeden van binnenuit en buitenaf. Uiteindelijk laat de zwakste schakel van het systeem het probleem zien.

Toch is er wel enig overzicht te geven van oorzaak en gevolg:

 • De lever (wervelsegmenten van de schoft) kan opspelen door bv: slechte kwaliteit voeding, verontreinigde voeding (ook water), te veel suiker/zetmeel
 • De maag (wervelsegmenten van net achter de schoft): onvoldoende ruwvoer en te lage ruwvoer frequentie
 • Alvleesklier (wervelsegmenten in het midden van de borstkas): te suikerrijke voeding
 • Dunne darm (wervelsegmenten einde borstkas en begin onderrug) en de dikke darm (wervelsegmenten lage onderrug) reageren op wat er in het eerdere gedeelte van het verteringssysteem is gebeurd. Voeding die niet optimaal is zorgt hier voor een afwijkende darmwerking waardoor de segmenten van de darm overprikkeld kunnen raken.

Zo kan het dus zijn dat je tijdens de behandeling van je paard hoort, dat de kern van het probleem zich huist in een orgaan en daardoor allerlei blokkades in het lijf zijn ontstaan.

Een osteopathische behandeling zal altijd bestaan uit de behandeling van het gehele lijf, en de verschillende systemen:

 • Bewegingsapparaat
 • Orgaansysteem
 • Cranio-Sacrale systeem

Daarnaast is het van groot belang om na te gaan hoe de voeding aangepast kan worden zodat herhaling van het probleem voorkomen wordt.

Gerdien is o.a. afgestudeerd in Equine Osteopathy aan het van Vluggen instituut in Duitsland en als osteopaat geregistreerd bij het IREO (International Register of Equine Osteopathy). Ga voor meer informatie naar www.gerdienvanderkooij.nl.