Het is officieel zomer; we krijgen weer heerlijk weer en de paarden staan fijn op het gras! Het paard is van nature een grazer, dus lekker 24/7 op de wei met onbeperkt gras lijkt een ideale situatie…

Echter na een paar weken op de wei zie je de meeste paarden al in gewicht toenemen. Onze weides zijn over het algemeen rijk aan energie en suiker, maar bevatten weinig mineralen. Ideaal voor paarden die wat mogen aankomen, maar voor paarden die al goed of zelfs iets te stevig uit de winter komen kan dit al snel teveel zijn. Het risico op vervelende gezondheidsproblemen zoals hoefbevangenheid neemt toe. Zeker bij sobere rassen zoals tinkers, haflingers, barokke paarden, shetlanders etc. is het belangrijk goed in de gaten te houden dat zij zich niet overeten.

Omdat jij je paard elke dag ziet, is het vaak lastig te bepalen of hij/zij is aangekomen. Om dit toch nog enigszins objectief in de gaten te kunnen houden, kun je gebruik maken van de Body Condition Score.

Door regelmatig (minimaal wekelijks) goed te kijken en te voelen kun jij beter beoordelen of jouw paard een gezond gewicht heeft. Een goede indicator van een gezond gewicht is het vet op de ribben: kun je de ribben zien? Dan is jouw paard op de ribben te mager. Bij een gezond paard kun je de ribben wel voelen, ga dus regelmatig met jouw hand over de ribben van het paard om dit te controleren. Net als bij mensen hebben paarden ook een plek waar zij eerst vet opslaan. Veelvoorkomende plekken zijn bijvoorbeeld achter de schouder, op de billen of de nek. Door deze plekken te herkennen, kun je sneller zien of het jouw paard aankomt.

Op de afbeelding zie je dat het paard is onderverdeeld in 3 gebieden: de nek, de ribben en de billen. Verder worden er scores toebedeeld: 1-3 is de categorie ‘te mager’, 4-6 is de categorie ‘goed’ en 7-9 is de categorie ‘overgewicht’. Omdat het per paard dus verschilt waar zij vet opslaan of juist verliezen, kan het bijvoorbeeld zijn dat de billen in de categorie overgewicht vallen, maar de ribben en de nek in de categorie goed. Belangrijk is daarom ook het gehele plaatje te bekijken en aan de hand daarvan het rantsoen aan te passen waar nodig.

In welke categorie(ën) valt jouw paard? Lees deze blog om meer te weten te komen over hoe je een paard met overgewicht kunt laten afvallen.