Naast eiwitten spelen ook vitaminen & mineralen een belangrijke rol in de ontwikkeling en het goed functioneren van de spieren. Hoe tekorten ontstaan en hoe je ze kunt herkennen, hebben we al eerder besproken. Maar welke vitaminen & mineralen zijn extra belangrijk ter ondersteuning van de bespiering? 

Mineralen kun je onderverdelen in twee groepen: macro- en micromineralen. De macromineralen zijn: calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en chloride, deze worden altijd weergegeven in grammen (g). 

Calcium, fosfor, magnesium en kalium spelen een belangrijke rol bij het functioneren van de spieren. Bij paarden met veel spierspanning of spierstijfheid worden in de praktijk goede resultaten gehaald door deze mineralen aan te vullen. Een overschot hiervan is zelden waar genomen, maar let op! Voor calcium, fosfor en magnesium is de juiste verhouding zeer belangrijk. Voer dus niet zomaar iets bij, maar kies voor uitgebalanceerde voeding, zoals de producten van Vitalbix. 

Micromineralen zijn: ijzer, jodium, zink, koper, mangaan, selenium en kobalt en worden altijd weergegeven in milligrammen (mg). Ondanks dat micromineralen in kleine doseringen in de voeding nodig zijn, spelen ze een essentiële rol in vele processen. 

Van de micromineralen heeft selenium de meest belangrijke werking ter ondersteuning van de bespiering. Een tekort zorgt voor stijve spieren en dit is vaak eenvoudig opgelost met een selenium supplement. Belangrijk bij het aanvullen van selenium is echter dat selenium samen werkt met vitamine E en dit dus weer in de juiste verhouding moet zijn; ook kan selenium toxisch worden bij overdosering. 

Hiermee komen we automatisch bij de vitaminen: zoals gezegd heeft vitamine E een belangrijke samenwerking met selenium ter ondersteuning van de spieren. Maar ook een tekort aan vitamine D kan spierproblemen veroorzaken. Vitamine D krijgt een paard in de zomer ruim voldoende uit het zonlicht binnen, echter in de winter kunnen zij hier snel een tekort aan krijgen. Let dus ook op dat dit voldoende in de aanvullende voeding zit.

In principe hebben de meeste paarden voldoende aan goed ruwvoer aangevuld met Vitalbix Daily Complete, Vitalbix Active+ of Vitalbix Breed & Grow. Vermoed je toch dat jouw paard nog een tekort heeft, wellicht omdat het ruwvoer minder mineralen bevat dan gemiddeld? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder met een voeradvies op maat.