Speciaal voor jullie heeft Celine 10 tips voor het trainen van jouw paard geschreven:

Tip 1: Word je eigen instructeur!
Neem je eigen trainingen op en kijk ze terug. Wat je terug ziet op camera kan je koppelen aan het gevoel wat je hebt tijdens de training. Soms zit je er finaal naast en soms kan het je juist een enorme boost geven. Train je oog, experimenteer met wat je ziet, ervaart en voelt. En NEE, je hoeft hiervoor geen hightech camera te kopen, een standaardje van een paar euro voor je telefoon is al mega goed optie.

Tip 2: Keep it simple!
Houd je training kort, overzichtelijk, simpel en houdt pauzes. Paarden trainen hoeft geen hogere wiskunde te worden, niet voor jou en niet voor het paard. Doe de warming up met de dingen die jullie goed kunnen samen, oefen op jullie werkpunten (hooguit 3 aspecten), voeg iets nieuws toe en sluit af met iets waar je paard super goed in is.

Tip 3: Werk iedere dag aan je zit
Neem je houding & zit nooit voor lief, je kan hier iedere training en zelfs in het dagelijks leven eventjes aandacht aan besteden. Blijf in je zit zoeken naar optimalisatie. Scan je eigen lichaam waar je spanning vasthoudt, bekijk jezelf op de camera terug en kijk welke hoek je gewrichten hebben, zijn ze allemaal half gebogen?

Tip 4: Werk aan de balans van je paard voor een betere zit
Zou je willen werken aan een stillere of rustigere zelfhouding? Bedenk je dan dat dit veelal gepaard gaat met de balans van het paard. Hoe meer balans je paard en jij samen krijgen, hoe meer rust jij in je zit zult vinden. Stil zitten is nooit een optie, balans zoeken waar vanuit een stillere hand of zit voort komt wel!

Tip 5: Doe grondwerk
Grondwerk is een super goede voorbereiding voor het opleiden van een jong paard. Maar ook een enorme handige tool om aan het balans van je paard te kunnen werken en tegelijkertijd je eigen oog te trainen. Onderschat grondwerk niet het kan nuttiger zijn dan je nu misschien denkt.

Tip 6: Vraag & antwoord!
Bij iedere vraag hoort een antwoord en zodra je paard het juiste antwoord heeft gevonden zal hij deze veelal proberen iedere keer te blijven geven. Helemaal als jij het zoeken naar het juiste antwoord positief stimuleert, dus hem helpt verder te zoeken als het nog net niet is wat je bedoelde. Natuurlijk bedenk je jezelf vooraf goed welk antwoord voor die dag en binnen jullie africhtingsniveau realistisch is. Stel kleine doelen, dan behaal je makkelijker succes en daarbij een positief gevoel en meer progressie.

Tip 7: Zorg voor actie geen reactie
Lukt iets niet? Kies dan voor het nemen van actie in plaats van dat je reageert met een reactie/correctie. Valt je paard bijvoorbeeld in zijn buitenschouder op de volte? Rijd dan een vierkant en plaats in elke hoek zijn buiten voorbeen voor. Kies er voor je paard te helpen met het vinden van zijn balans, in plaats van hem te corrigeren als hij het verliest.

Tip 8: Geef je paard een goed gevoel
Heeft je paard het goede antwoord gevonden? Laat hem dit weten! Niks is toffer dan een paard wat groeit en straalt van zelfvertrouwen. Het geven van een goed gevoel zit niet alleen in de timing van de beloning, maar ook in het kiezen van je oefeningen. Heb je iets geoefend wat je paard veel inspanning kost en waar je het juiste antwoord nog niet helemaal kon vinden maar er wel een mooi tussen resultaat was? Kies daarna dan weer iets wat jullie al goed samen kunnen en prijs hem daarvoor!

Tip 9: Het is niet moeilijk…..
Ken je die frustratie…. dat je aan het ploeteren bent op een nieuwe oefening of het vinden van een bepaald gevoel, maar je het gewoon nog niet kan vinden? Maak je geen zorgen, want alles wat je nog nooit heb gedaan of hebt gevoeld lijkt moeilijk. Maar als je simpel denkt, kan je ook nog niet weten hoe het voelt of hoe je het exact moet doen, want je hebt het nog nooit eerder gevoeld of gedaan. Neem de tijd om naar de juiste kennis toe te werken!

Tip 10: Je paard is goed zoals hij is, net als jij
Wees niet te streng voor jezelf en je paard! De omgang en het trainen moet in beginsel vooral leuk zijn voor jullie allebei. Zowel je paard als jij hebben tijd nodig om te groeien en te ontwikkelen en dit werkt het beste met een positieve mindset.

Wij vinden het niet alleen belangrijk om met voeding te kunnen bijdragen aan de gezondheid en het welzijn voor paarden, maar bundelen onze krachten graag samen met andere paardenexperts. Wij werken o.a. samen met Celine van der Stroom: instructeur/trainer volgens de Academische Rijkunst en gespecialiseerd in werken vanaf de grond, houding & zit (centered riding) en Horsemanship. Bij haar trainingen staat het welzijn van het paard centraal. Haar training- en pensionstal is een paddock paradise waar de paarden alle ruimte hebben en naast goed ruwvoer Vitalbix gevoerd krijgen.

Wil je meer weten over Celine? Ga naar http://www.celinevanderstroom.nl/.