? 10 tips van Grand Prix amazone Leonie Buur ?

Leonie rijdt Grand Prix met haar pony Palusha – een echte meisjesdroom. ? Leonie krijgt vaak de vraag hoe zij zover is gekomen in de dressuur. Het antwoord van Leonie: “ik ben in het L1 begonnen en dacht; ik zie wel waar het schip strand…. Door hard te werken en vol er voor te gaan rijden we nu inderdaad Grand Prix!”

Werk jij ook graag dressuurmatig met jouw paard? Lees dan snel de 10 tips van Leonie:

Tip 1: Less is More!
Probeer je hulpen altijd klein en vlug te geven, hoe langer en grover je hulpen zijn hoe minder goed je paard naar je luistert. Ook is consequent zijn heel belangrijk, dan weet je paard waar hij aan toe is en dat vinden ze fijn. Geef je hulpen op dezelfde manier en zorg ook dat je het juiste antwoord krijgt op wat je vraagt.

Tip 2: Vertrouwen
Zorg dat je je paard vertrouwen geeft en hem leert de hand aan te nemen zonder dat je hem in de hand terug werkt. Een paard dat vertrouwen heeft in de ruiter wil graag voor je werken en wordt een happy athlete. Ik werk met positieve bekrachtiging, ik beloon het goede gedrag en negeer het ongewenste gedrag.

Tip 3: Ritme
Zorg dat je in alle gangen je ritme behoudt zodat je paard zijn balans kan vinden. Door het behoud van ritme, juist ook voor en na de overgangen zullen je overgangen meer in balans zijn en worden de overgangen vloeiender.

Tip 4: Overgangen
Om je paard vlugger aan de hulpen te krijgen moet je veel kleine overgangen maken, ook in oefeningen. Ook het schakelen gebruik ik veel om mijn paard vlug in haar reactie te krijgen en haar attent te houden.

Tip 5: Luister naar je paard
Als het niet lukt in de training, probeer eens een andere benadering. Blijf kalm in de training, ook als het een keer niet lukt. Rustig herhalen en belonen bij een goede reactie. En neem van mij aan, iedereen heeft pieken en dalen in de training, het gaat erom hoe je ermee om gaat. Uiteindelijk is samen plezier maken het belangrijkste!

Tip 6: Wissel je training af
Probeer niet elke dag hetzelfde te doen, wissel je training af. Ga eens naar buiten, het bos in of het strand op. Stap eens op de straat uit. Er zijn vele methoden om met je paard te werken, grondwerk of longeren als voorbeeld. Het laatste wat je wilt is je paard een saai leven geven.

Tip 7: Juiste voeding
Ik heb het geluk dat ik een heel goed team achter mij heb staan qua voeding. Ik kan duidelijk merken hoe fit ze is op de voeding van Vitalbix en toch niet kijkerig is. Echt ideaal. Veel ruwvoer en voldoende beweging is naar mijn mening erg belangrijk. Ook mijn GP paard staat gewoon de hele dag buiten, ook wanneer het regent.

Tip 8: Investeer in goede instructie
Tegenwoordig bestaan er de mooiste spullen voor je paard, prachtig allemaal, maar ook kostbaar. Ik investeer mijn geld graag in goede instructie, want ik heb die ogen op de grond hard nodig. Er sluipen snel foutjes in je training die je zelf vaak nog geen eens door hebt. De juiste instructie maakt je scherp, zet je aan het denken en voelen! En hoe leuk is het als je je huiswerk heb geoefend en je progressie kan laten zien!

Tip 9: Werk aan je houding en inwerking
Blijf je elke dag afvragen of je in balans zit, met de beweging mee bent, met een zachte hand rijdt, etc etc. Misschien een beetje vermoeiend maar een goed gaand paard begint met een correct zittende ruiter. Ook een stukje kracht en uithoudingsvermogen komt er bij kijken, door zelf fit te zijn doe je je paard een groot plezier!

Tip 10: Plezier hebben!
Wat voor het allerbelangrijkste is, is dat we samen plezier hebben. Ook als we onze downs hebben of de punten tegenvallen. Ik laat me altijd filmen tijdens mijn proeven en regelmatig met trainingen. Daar kan ik enorm veel van leren en het zet me alleen maar weer scherper.

Sportieve groetjes, Leonie & Palusha

Wil jij, net als wij, gezond presteren? Vraag dan een gratis voedingsadvies op maat aan via www.vitalbix.com. De specialisten van Vitalbix helpen jou graag zodat ook jij het beste uit jullie training kunt halen!